Browar Rzemieślniczy
Piwo jest
naszą pasją
W piwnicach Pałacyku mieści się niewielki Browar...
Warzymy piwo według
naszych autorskich receptur
W piwnicach Pałacyku mieści się niewielki Browar...
Nasz Browar funkcjonuje od 2015 r. – początkowo z warzelnią 0,9 hl, jako najmniejszy zalegalizowany Browar w Polsce, produkujący piwo tylko i wyłącznie na potrzeby obiektu w Łąkominie. Rozbudowa miała miejsce dwa lata później (04.2017 r.) i dzięki niej nasze piwo jest dostępne również poza samym hotelem.
Warzymy piwo według naszych autorskich receptur, przy użyciu samych naturalnych składników: woda z czystego Łąkomińskiego źródła, chmiel z własnej uprawy (częściowo), słody i jęczmień od sprawdzonych, polskich dostawców. Nasze piwa są zdrowe, niepasteryzowane, naturalnie refermentowane. W przeciwieństwie do browarów koncernowych, nie poprzestajemy na popularnym podziale na piwo jasne, ciemne i pszeniczne. Bawimy się stylami. Dodatkowo – wiele z naszych piw leżakujemy w beczkach po mocnych alkoholach, takich jak: whiskey Jack Daniel’s, rum, żytnia whiskey, torfowa whisky single malt. Jako pierwsi w Polsce wyleżakowaliśmy także piwo w beczce po miodzie pitnym.
Mamy w swojej ofercie takie piwa jak: Złoty Zając (Pils Niemiecki), Orzełek (Polskie ALE), Landsberger Kraft (German ALE), Der Amerikaner (American German Pilsner), Samotny Wilk (American Pale ALE), HOP! Sarenka (Belgian Blond IPA), Mrówa (West Coast IPA), Leśny Krecik (Foreign Extra Stout), Dziki Dzik (Porter Bałtycki), Belgijski Byk (Quadrupel), Basior (American Barleywine), Srogi Niedźwiedź (Russian Imperial Stout) i wiele, wiele innych. Na tym jednak nie poprzestajemy – będziemy Państwa stale zaskakiwać.
Na miejscu funkcjonuje sklepik przybrowarowy, w którym można nabyć piwo butelkowe oraz tap room, w którym można spróbować piwa lanego (po wcześniejszym umówieniu). Zapraszamy też na degustacje i zwiedzanie Browaru.
Nasze piwa zostały docenione w wielu konkursach w kraju i zagranicą, zdobyliśmy w sumie ponad 50 medali i odznaczeń, między innymi:
– iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2017 (kategoria: Belgian Dark Strong Ale, piwo Belgijski Byk – I miejsce; kategoria: American Barleywine, piwo Basior – II miejsce; kategoria: Schwarzbier, piwo Czarny Zając – II miejsce; kategoria: American Wheat Beer, piwo AmeryŁANin – III miejsce; kategoria: Baltic Porter, piwo Dziki Dzik – III miejsce; kategoria: British Barleywine, piwo Wadera – III miejsce)
– iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2018 (kategoria: Best Pale Lager – Category Winner, piwo Der Amerikaner; kategoria: American Lager, piwo Der Amerikaner – I miejsce; kategoria: Export Stout, piwo Leśny Krecik – I miejsce; kategoria: Belgian Dark Strong Ale, piwo Belgijski Byk – II miejsce; kategoria: American Barleywine, piwo Basior – II miejsce; kategoria: English Summer Ale, piwo Orzełek – III miejsce; kategoria: Sweet/Cream Stout, piwo Rzeka Pełna Mleka – III miejsce; kategoria: British Barleywine, piwo Wadera – III miejsce)
– iBEERian Awards Aveiro – Portugalia 2019 (kategoria: Best Strong ALE – Category Winner, piwo Basior; kategoria: Best Brown ALE & Porter, piwo Dziki Dzik; kategoria: Wood and Barrel Aged, piwo Sus Scrofa in Caribaeis – I miejsce, kategoria: American Barley Wine, piwo Basior – I miejsce, kategoria: Baltic Porter, piwo Dziki Dzik – I miejsce; kategoria: Belgian Dark Strong ALE, piwo Belgijski Byk – II miejsce; kategoria: British Barley Wine, piwo Wadera – II miejsce; kategoria: Historical, piwo Miedjed – II miejsce; kategoria: Wheat Wine, piwo Biały Kieł – III miejsce)
– Konkurs Piw Rzemieślniczych 2016 w Poznaniu (kategoria: Mocne ALE, piwo Basior – I miejsce; kategoria: Belgijskie Mocne ALE, piwo Belgijski Byk – I miejsce)
– Konkurs Piw Rzemieślniczych 2017 w Poznaniu (kategoria: Belgijskie ALE, piwo Belgijski Byk – II miejsce; kategoria: Polish ALE, piwo Orzełek – III miejsce)
– Konkurs Piw Rzemieślniczych 2018 w Poznaniu (kategoria: Mocny Stout/Porter, piwo Leśny Krecik – III miejsce; kategoria: Mocne ALE, piwo Basior – III miejsce; kategoria: Belgijskie Mocne ALE, piwo Belgijski Byk – III miejsce; kategoria: Porter Bałtycki leżakowany w drewnie, piwo Sus Scrofa in Occidente Fero – III miejsce)
– 45. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2015 (kategoria: Stout Dry/Sweet, piwo Leśny Krecik – II miejsce)
– 46. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2016 (kategoria: Belgian ALE, piwo Belgijski Byk – III miejsce; kategoria: Stout Dry/Sweet, piwo Leśny Krecik – II miejsce)
– 47. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2017 (kategoria: Pils, piwo Der Amerikaner – I miejsce; kategoria: APA/AIPA, AmerIPA – II miejsce; kategoria: Porter Bałtycki, piwo Dziki Dzik – III miejsce; kategoria: Piwa Belgijskie, piwo HOP! Sarenka – III miejsce)
– 48. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2018 (Grand Prix Chmielaków – Najlepsze Piwo Konkursu: Srogi Niedźwiedź; kategoria: Stout Sweet/Milk, piwo Rzeka Pełna Kawy – I miejsce; kategoria Imperial Stout, piwo Srogi Niedźwiedź – I miejsce; kategoria: Stout Sweet/Milk, piwo Rzeka Pełna Mleka – II miejsce; kategoria: Stout Dry, piwo Leśny Krecik – II miejsce)
– 49. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów 2019 (kategoria: Imperial Stout, piwo Rwąca Rzeka – I miejsce)
Piwo sprawdza się wszystkimi zmysłami – wzrokiem (barwę, piankę, klarowność), węchem (bukiet piwa), dotykiem (temperaturę), słuchem (unoszące się bąbelki dwutlenku węgla) i przede wszystkim smakiem. Organizujemy dla grup degustacje naszych piw, w trakcie których opowiemy Państwu o historii piwa, procesie warzenia, o jego gatunkach – nie zabraknie także ciekawostek i anegdot. Możliwe jest także zwiedzanie Browaru.
Wielkość grupy: od 5 do 50 os.
Czas degustacji: 30-60 minut
Cena: do uzgodnienia
Szczegóły:
palacyk@lakomin.pl
Poniżej znajdą Państwo dokładny opis oraz ceny poszczególnych pakietów.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. W poszczególnych działach znajdą Państwo szczegółowe i aktualne informacje na temat naszego obiektu,